Ontdek ons verhaal

De Johanneshoeve is sinds 2009 een logeer- en vergaderlocatie aan de rand van Twenterand. Maar de geschiedenis gaat veel verder terug. In 1957 werd de Johanneshoeve in gebruik genomen als melkveehouderij. Oa. de namen van de boerderijkamers verwijzen nog naar de tijd dat de koeien aanwezig waren in de stallen en op het erf van de Johanneshoeve.

De oorspronkelijke Johannes-Hoeve is een ruilverkavelingsboerderij. Opa Johannes Schipper(1887)vertrok van het dorp Vriezenveen naar de Dalweg in 1958. Zijn huisnaam in Vriezenveen was: ’n Boosman. Tot dan had hij een bakkerij/boerderij aan de Dorpsstraat.

De oudste zoons waren in de bakkerij gekomen en opa besloot om het boerderijgedeelte verder te ontwikkelen. Er werd nog wat grond bijgekocht om in aanmerking te komen voor een ruilverkavelingsboerderij en samen met zijn jongste zoon Roelof en schoondochter Gerrie vertrok hij naar het gebied ten noorden van Vriezenveen. In die tijd een hele onderneming. Geen telefoon. Geen auto.

Door de jaren heen heeft het bedrijf zich verder ontwikkeld. Opa Johannes was boer. Vader Roelof kwam in de plaatselijke politiek terecht. Hij was, zoals hij zelf zei: B(oer) en W(et-)houder.

Zoon Johannes werd de opvolger op de boerderij. Toen hij als 18-jarige van de Middelbare Landbouwschool kwam, kreeg hij van zijn vader de verantwoordelijkheid voor het bedrijf. Een nieuwe ligboxenstal werd in 1979 gebouwd. In 1983 trouwt hij met Hermie Bremmer. Vier kinderen worden geboren. Het werk was zijn lust en zijn leven. Vooral de veefokkerij. Meedoen aan fokveedagen, met koeien en kalveren, op plaatselijk en regionaal niveau was de grote hobby van het groeiende gezin. Kampioen worden natuurlijk het allermooist. Dankzij de mooie resultaten kwamen heel wat veehouders/-liefhebbers, in de vorm van excursies, in onze stal en werden ze in de huiskamer gastvrij ontvangen met koffie en wat lekkers.

Meerdere malen geselecteerd worden om mee te doen aan de Nationale Rundvee Manifestatie in Utrecht was elke keer weer een hoogtepunt. De open dagen voorafgaand aan de NRM op het eigen bedrijf waren voor de hele familie een happening. Alle koeien en het hele bedrijf werd gepoetst en netjes gemaakt om de binnen- en buitenlandse gasten te ontvangen. Koffie met krentewegge volgens het recept van bakker Opa Johannes Schipper, een hapje of drankje of zelfs een hele maaltijd. Het kon allemaal. En met heel veel plezier. We kijken er met zijn allen positief op terug.

In september 2002 wordt Johannes ziek. Burn-out. Het boeren hoeft voor hem niet meer. Uiteindelijk wordt besloten het vee te verkopen. Johannes knapt op en komt aan het werk in de melkveefokkerij. Hermie maakt, na een ingrijpende knie-operatie, plannen voor de verbouw van de gebouwen tot logeer- en vergaderlocatie, waar eind 2009 mee wordt begonnen.

Johannes is dagelijks op pad als paringsadviseur en verkoper voor Semex Holland. Melkvee is nog steeds zijn grote passie en Hermie regelt, samen met zoon André, de zaken rondom de Johanneshoeve.

De Johanneshoeve beschikt nu over vergaderruimte " 'n Boosman", genoemd naar de bijnaam van de familie Schipper, vergaderruimte "de Hooitas" , 3 twee persoons kamers, een familie kamer en 4 boerderijappartementen met in totaal 32 bedden, waar men terecht kan voor vakantie, Bed & Breakfast, zakelijke overnachting, meerdaags familiefeestje, reünie, meerdaagse cursus, etc.

De kinderen werken met veel plezier mee in het bedrijf: André verzorgt als kok de aangeboden maaltijden en andere lekkernijen, Gerben verzorgt de website, Roelf-jan en Juliantien zorgen voor mooie foto's en ook de schoondochters helpen graag een handje mee.