De omgeving van de Johanneshoeve staat bekend om zijn rijke natuur en geschiedenis. In maart 2014 is het Ommetje Veenschap geopend. Startpunt is de Johanneshoeve. Een ommetje is een gemarkeerde wandelroute van zo'n anderhalf uur. Dit ommetje is ook geschikt voor scootmobielen. De wandelroute leidt u door cultuur historisch ruilverkavelingsgebied, via het Veenschap, over het Knuppelpad en Hazenpad naar het Veenmuseum. Hier is een Toeristisch Opstap Punt (TOP) vanwaar diverse wandelingen en fietstochten het gebied inleiden. Dit is een (vertrek-)punt in het Fietsroutenetwerk en het Wandelnetwerk.  Langs het Hazenpad is een fietspad. Er zijn plannen voor een wandelpad vanaf het Knuppelpad naar Vriezenveen. In het kader van bevordering van kleinschalige toerisme ligt er ook nog het plan om het nabijgelegen Veenmuseum Vriezenveenseveld uit te bouwen en het spoorlijntje te verlengen naar het naastgelegen natuurgebied de Engbertsdijkvenen, waar u in alle rust kunt wandelen en in elk jaargetijde kunt genieten van de prachtige natuur. Het is een bekend gebied voor vogelliefhebbers. Er zijn speciale observatieplekken om de vogels te bekijken.

Maar natuurlijk is natuur en landschap niet het enige wat onze omgeving te bieden heeft.

Vriezenveen heeft een paar interessante musea die een bezoek zeker waard zijn: De Peddemorsboerderij, het Kachelmuseum en het Historisch Museum Vriezenveen. De 100-jarige Leemansmolen is zaterdags te bezoeken.

In Sibculo vind u museum St. Klooster Sibculo. Het Monnikenspoor is een historische wandelroute door Overijssel. Deze route loopt door de Engbertsdijkvenen. 

Galerie Jennie Dekker is gevestigd op een boerenerf in de buurt. Tevens is er op dit erf van juni tot september een boerderijwinkel met producten van eigen land. Ook is er in Westerhaar de aspergeboerderij/Landwinkel Eggens. Op blauwe bessenkwekerij/-winkel ‘de Greftenhoeve’ kunt u zelf bessen plukken. Imkerij en terras ‘het Veense Veld’ is leerzaam en ontspannend om te bezoeken.

Op www.puurtwenterand.nl vindt u veel  faciliteiten op toeristisch en recreatief gebied. Onze streek DE TWENTSE HOOILANDEN leent zich bij uitstek voor een geslaagde vakantie of uitstapje. Er zijn veel mogelijkheden om uw bezoek aan onze prachtige streek tot een geslaagd en hopelijk voor herhaling vatbaar uitje te maken. In de kernen worden met regelmaat diverse activiteiten georganiseerd zoals; concerten, open tuindagen, al dan niet gecombineerd met kunst en cultuur, braderieën, bustochten door Twente, sport- evenementen, open monumentendag, wandelexcursies in de Engbertsdijkvenen, etc. In de Twenterand Courant vermeld TwenterandTourist Info elke week de activiteitenagenda en deze is ook te vinden op www.puurtwenterand.nl

Wat verder weg, maar binnen een half uur is men per auto met de kinderen in Attractiepark Slagharen, de Waarbeek in Hengelo, Avonturenpark Hellendoorn of Tierpark Nordhorn. Een kwartier langer rijden en men is in Dierenpark Emmen.

Tuinliefhebbers rijden naar de tuinen van Mien Ruijs, Ada Hofman of Boomkamp.

Een bezoek aan het pittoreske Ootmarsum met het Openluchtmuseum is zeker de moeite waard.

Vissen kan in het Veenkanaal en forellen visvijver de Broekbeke is in Geesteren.

Golfen kan bij Erve Braakman in Hoge Hexel.

Voor meer actuele informatie over Westerhaar kunt u kijken op www.westerhaardigitaal.nl.